Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bruno Mars

Bruno Mars (Peter Gene Hernandez)

Pete Gene Hernandez, művésznevén Bruno Mars (Honolulu1985október 8.), amerikai énekes, dalszerző és zenei producer.

Hawaii fővárosában, Honoluluban nőtt fel zenész családban, és már fiatal kora óta a zenéléssel foglalkozik. Gyermekkori első fellépései után úgy döntött, hogy zenei karrierbe kezd. Csatlakozott a The Smeezingtons csapathoz, és más előadóknak is írt dalokat.

Sikertelen karrierje miatt megvált a Motown Records-tól, és 2009-ben az Atlantic Records-hoz szerződött. Miután közreműködött B.o.B Nothing on you, és Travie McCoy Billionaire című dalában, egyre nagyobb ismertségre tett szert énekesként is. Emellett olyan slágerek társszerzője volt, mint Flo Rida-tól és Ke$ha-tól a Right RoundK'naan-tól a Wavin' Flag, és Cee Lo Green-től a Fuck You!.

2010 októberében megjelentette Doo-Wops & Hooligans címmel debütáló nagylemezét, amely első helyezést ért el többek között Nagy-Britanniában,NémetországbanHollandiában és Svájcban, míg az Egyesült Államokban a harmadik helyig jutott. Az albumról megjelent Just the Way You Are és aGrenade című kislemezek vezették a Billboard Hot 100 listáját.

2011február 13-án megrendezett 53. Grammy-gálára hét kategóriában jelölték. Ebből megkapta a Legjobb Férfi Hang díját pop kategóriában a "Just the Way You Are" című daláért.

 

Életrajz

 

 

1985-2008: Gyermekkora és a kezdetek 

Waikikiben, Honolulu közelében született és nevelkedett. Szülei Pete és Bernadette „Bernie” Hernandez, akik Puerto Ricó-i és fillipínóiszármazásúak. Édesanyja még gyermekként a Fülöp-szigetekről költözött Hawaii-ra, míg édesapja Brooklyn-ból költözött a csendes-óceániszigetcsoportra. Szülei először egy zenés rendezvényen találkoztak, ahol édesanyja hula táncosnő volt, édesapja pedig egy ütős hangszeren játszott] Mars két éves korában kapta „Bruno” becenevét, melyet apja adott neki egy Bruno Sammartino nevű pufók arcú birkózóról.

Mars zenészcsaládból származik, s öt testvérével együtt nagyrészt ennek köszönheti változatos zenei stílusát (reggaerockhiphop, és R&B).Fiatal korában olyan előadók hatottak zenéjére, mint Michael JacksonElvis Presley, a The Isley Brothers, és a The Temptations.

1990-ben a MidWeek magazin róla írt cikkében "Kicsi Elvis"nek nevezte, 1992-ben pedig szerepelt a Nászút Las Vegasba című filmben, ahol a fiatalkori Elvis-t alakította.

Mars később Elvis Presley a zenéjére gyakorolt hatásáról az alábbiakat nyilatkozta: "Figyelemmel követem a legnagyobbakat. Nagy rajongója vagyok Elvisnek. Nagy rajongója vagyok az 1950-es évekbeli Elvisnek, aki mikor felment a színpadra, azonnal lázba hozta az embereket, mert hatalma volt, és a lányok megőrültek érte. Ugyanez elmondható Prince-ről vagy a The Police-ról. Ezek a pasasok tudják, hogy mit akarnak látni az emberek akik elmennek egy show-ra, ezért én figyelem ezeket a fickókat és szeretek tőlük tanulni."

2010-ben egyik nyilatkozatában a hawaii-i származását és a zenészcsaládját is az egyik legfőbb hatásnak nevezte zenéjére: "Az, hogy Hawaii-on nőttem fel, az tett azzá az emberré aki vagyok. Sokszor felléptem édesapám bandájával Hawaii-on. A családomban mindenki énekel, és mindenki játszik valamilyen hangszeren. A nagybátyám egy hihetetlen gitárjátékos, apám kitűnően játszik ütős hangszereken, a testvérem egy remek dobos, aki egyébként a zenekarunkban játszik. Csak beleszülettem a zenébe.” 2003-ban tizenhét évesen, miután leérettségizett a President Theodore Roosevelt középiskolában, Los Angelesbe költözött, hogy folytassa zenei karrierjét. Felvette az édesapja által ráragasztott Bruno becenevet, majd hozzátette a „Mars” szót a végére. „Nem tartottam magam valami pörgős személyiségnek, és sok csaj mondta nekem, hogy olyan mintha én nem ebből a világból származnék, ezért szerintem olyan voltam, mintha a Marsról jöttem volna.

Nem sokkal azután, hogy Los Angelesbe költözött, 2004-ben szerződést kötött a Motown Records kiadóval, amely úgy tűnt, nem lesz eredményes. Azonban a Motown-nál eltöltött idő mégis kedvezőnek bizonyult a karrierje szempontjából, hiszen itt ismerkedett meg a dalszerző és producer Philip Lawrence-szel aki szintén a Motown Records kiadónál tevékenykedett. Mars, Lawrence és Ari Levine hangmérnök együtt elkezdtek dalokat írni, majd megalakították a The Smeezingtons produkciós csapatot. 2006-ban Lawrence bemutatta későbbi menedzserének, az Atlantic Recordskiadónál lévő Aaron Bay-Schuck-nak. Miután hallotta Mars néhány gitáron előadott dalát, azonnal le akarta szerződtetni kiadójához, ez a folyamat azonban körülbelül három évet vett igénybe.Időközben Bay-Schuck felfogadta Mars-ot és a Smeezingtons-t, hogy írjanak dalokat a kiadó előadóinak. Bay-Schuck szerint Mars-nak ugyan a fő célja az volt, hogy szóló előadó legyen, mégis szeretett volna más előadóknak dalokat szerezni, ezzel is fejlesztve dalszerzői képességeit, és hogy rátaláljon saját stílusára amivé majd válni akar. Bay-Schuck ezt az „önmegismerés” időszakának nevezte Mars számára, ami alapjaiban meghatározta későbbi karrierjét.

2009-től napjainkig: Kereskedelmi sikerei és a Doo-Wops & Hooligans 

Bruno Mars houston-i koncertjén 2010 novemberében.

Mielőtt sikeres szóló előadóvá vált volna, már egy elismert zenei producer és szövegíró volt és olyanokkal dolgozott együtt, mint Alexandra BurkeTravie McCoyAdam LevineBrandy, és Sean Kingston, de dolgozott együtt Flo-Rida világhírű számán a Right Round-on. Közreműködött még a Sugababes "Get Sexy" című számán, illetve háttérénekesként a Sweet 7 című albumukon. Első énekesi megjelenése a Far East Movement formáció második albumának (Animal) "3D" című számában tűnt fel. Szintén közreműködött Jaeson Ma első debütáló kislemezén a "Love"-on 2009 augusztusában. Azonban legnagyobb átütő sikerét, szóló előadóként B.o.B. "Nothin' on You" című száma és Travie McCoy "Billionaire" című dala hozta neki.Mindét dal a világ több pontján top tízes listahelyezést ért el. Ezen a sikeren felbuzdulva Mars kiadta debütáló EP-jét az "It's Better If You Don't Understand" 2010 május 11-én. Az EP 99. helyig jutott a Billboard 200 listáján, melyről egy kislemez jelent meg az "The Other Side". Mint közreműködő előadó Cee Lo Green és B.o.B is megjelent a kislemezen. 2010 augusztusában Cee Lo Green-el még egyszer, mint társ író dolgozott együtt Cee Lo debütáló kislemezén a "Fuck You!-n". 2010szeptember 13-án B.o.B-vel és Hayley Williams-szel előadtak egy zenei egyveleget a "Nothin' on You"-ból és az "Airplanes-ből" a 2010 MTV Video Music Awardson.

Mars debütáló albuma a Doo-Wops & Hooligans, 2010 október 4-én került digitális kiadásra, majd október 5-én CD is megvásárolható lett. A lemez első kislemeze a "Just the Way You Are" volt, ami meghódította az amerikai Billboard Hot 100 első helyét is, a kislemezt 2010 július 19.július 19-én adták ki. A hozzá tartozó videoklip 2010 szeptember 8-án jelent meg. További két szám jelent meg az album promotálása céljából a "Liquor Store Blues" és a "Grenade", melyet az iTunes Store-ból lehetett letölteni. Európában turnézott a Maroon 5-al és Travie McCoy-al 2010 október 6-án és 18-án.

2010 szeptember 19-én Las Vegasban letartóztatták kokain birtoklásáért. Ezek után Mars ezt nyilatkozta, hogy amit tett az "nagy butaság" volt és "ez előtt sohasem használt ilyen szereket". A bíróság már kétszer elhalasztotta a tárgyalás időpontját, a legutolsó időpont 2011február 4-e volt. Büntetésként négy év letöltendő börtönbüntetésre, illetve 50 000 dollár pénzbüntetésre számíthat a 2,6 gramm kokain birtoklása miatt.

2010 október 9-én fellépett az NBC Saturday Night Live című műsorában, ahol előadta a "Just the Way You Are", a "Nothin' on You" és a "Grenade" című dalokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Valmi!

(Kérdezzd meg!, 2011.06.15 16:26)

I LOVE YOU BRUNO MARS <3<3

 

 


Utolsó kép


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 206630
Hónap: 4261
Nap: 186